2 Mayıs 2010 Pazar

GAP & DOĞU 2010 Antakya

Büfe Mozaiği: M.S. 3. yüzyılda yapılan mozaik Harbiye'de bulunmuştur. Eser yarı daire ve diktörtgen şeklinde 2 kısımdan meydana gelmiştir. Yarı dairenin ortasında madolyon içinde elinde tuttuğu bir kaptan kartala su içiren Ganymedes görülmektedir.




























SOTERIA MOZAĞİ:

M.S. V. yüzyılda yapılmıi olup, Antakya'nın Narlıca köyü çevresinde bir banyonun döşemesi olarak bulunmuştur. Storeıa dolgun vücutlu bir kadın olarak canlandırılmıştır. başında yapraktan bir çelenk taşımaktadır. Göğsünü Bizans usluplü bir kolye süslemektedir.






































PYSKHELER KAYIĞI MOZAİĞİ:M.S. III. yüzyılda yapılmış olup, Dafne (Harbiye)’de bulunmuştur. Arka planda mavi bulutlu bir sema tasvir edilmiştir. İki Psykhe vücutlarının yarısı buluttan dışarı çıkmış sola doğru uçmakta; kanatları üzerinde ayakta duran Eros elindeki kırbaçla onlara istikamet vermektedir.


OKEANOS TETHYS MOZAİĞİ
M.S. IV. yy. Harbiye'de bulunmuştur. Okeanos; deniz tanrısı olup Gaia'nın (Toprak ana) 12 Titan çocuklarından biri, Tethys; deniz tanrıçası, Okeanos'un kız kardeşi. Yunanlıların dünya görüşüne göre, yeryüzü yuvarlak ve yassı bir diske benziyordu. Okeanos’ta bu diski çepeçevre saran aslında bir deniz değil, evrensel bir ırmak ve ırmakların babası olarak tasarlanır. Okeanos anaforlu, dalgalı bir su olarak düşünülür. Coğrafya bilgilerinin artmasıyla birlikte Okeanos büyük denizlere özellikle de Atlantik Okyanusu’na verilen isim olmuştur.



st Pier klisesinin içi











Antakya St. Pier kaya kilisesi
















Antakya lahiti















Bahtiyar kambur
















Kem gözlere karşı nazar duası




















































































































Dansözler mozaği

















SARHOŞ DIONYSOS MOZAİĞİ:
M.S. IV. yüzyılda Antakya'da inşa edilmiş bir evin oda döşemesi olarak bulunmuştur. Dionysos, Romalıların Baküs dedikleri şarap tanrısıdır.Mitolojide, güzel renkli şarabın mucidi olarak bilinir. Burada başında yapraklardan yapılmış bir çelenk taşıyan şarap ilahı Dionysos ayakta duramıyacak kadar sarhoş olduğundan, yanındaki küçük Satyros'a dayanmaktadır. Elindeki kadehten dökülen içkiyi mukaddes hayvanı panter içmektedir














hayvanlar alemi salon mozaği


ORPHEUS MOZAİĞİ


Tarsus'da bulunan Orpheus Mozaiği milattan sonra 3. yüzyıla ait bir Roma eseri. Mozaik 1948 yılında Tarsus Adliye Sarayı temeli kazılırken tesadüfen ortaya çıktı.










TARSUS MOZAİĞİ:
M.S. III. yüzyılın sonunda yapılmıştır. Bu eserde Ganymedes'in Zeus tarafından kaçırılmasını tasvir edilmektedir. Zeus mukaddes kuşu, kartal şekline girmiş güzel Ganymedes'i ilahlar diyarına götürmek üzeredir.
























1.www.hasseyahatdergisi.com

1 yorum:

  1. adem yine resimlerinin hepsi çok güzel.sen gezde bizde resimlerine bakalım bari :)))

    YanıtlaSil